Tasottomasta tasokkaaseen

Tervepä taas..

Vastikään ollut peli aiheutti oikeasti hymyn huulille. Oli paikallinen toisiksi alimman sarjatason peli, jossa pelattiin tahdolla ilman tekniikkaa ja taktiikkaa. Pelin aaltoillessa ottelun viimeisellä vartilla tuli 5 maalia, kaksi rangaistuspotkua ja pelaajille hymy huulille. En meinaa ettei olisi valituksia tullut, mutta pelaajilla oli kuitenkin kokoajan hymy huulilla, vaikka he saattoivatkin olla hieman eri mieltä paitsio-, tai virhetulkinnoista. Tälläista toivoisi jalkapallon olevan myös ylempänä, mutta toivehan se vain on. Toisaalta myös erotuomarina olemisen todellinen suola ei ole niissä peleissä missä pääsee, vain lönköttelemään ja katsomaan kun huonokuntoisemmat harrastavat futista.

Seuraava matsini taas on ottelukirjon toisesta päästä. Ei junnupeli, jossa pelaajatkaan ei tiedä mitä tehdään, tai he eivät uskalla haastaa tuomarin auktoriteettia, vaan seuraava ottelu on sellainen missä joudun laittamaan oman osaamiseni todelliseen testiin. Oman luokitukseni ottelu, jossa onnistuminen antaa suurimman mielihyvän, mutta epäonnistuminen taas saa miettimään, että tuleekohan tästä mitään. Enemmän panosta ja enemmän paineita, myös minulla omassa roolissani. Haluja on eteenpäin ja jokainen onnistuminen vie lähemmäksi luokituksen nostoa.

Mitä sitten luokituksen nosto taas tarkoittaa erotuomariorganisaatiossa?

Se antaa korkeamman tason pelejä. Luokituksen sisällä on taas eri koreja, joilla näytetään erotuomarin taso sillä hetkellä tarkemmin. Erotuomarin nouseminen luokituksissa vaatii yleensä useamman vuoden yhdessä luokassa. Tämän takia tässäkin hommassa joutuu tekemään paljon töitä päästäkseen eteenpäin, tosin pulkkisen sanoin:

– Luonnonlahjakkuudet ovat erotuomaroinnissakin poikkeus.

Mitä luokkia erotuomariorganisaatiossa sitten on?

Ylin taso on Fifa-tuomari, eli tuomari joka pääsee viheltämään Mestareiden liigaa, maaotteluja, nuorten arvokisoja ja aikuisten harjoitusmaaotteluita.

Sitten on kansallinen ykköstaso, eli valioerotuomarit. Parhaat valioerotuomarit viheltävät liigaa ja heikoimmatkin ykköstä.

Liittoerotuomarit viheltävät kakkosta. Piirin korkein taso on kolmonen. Kolmosen tuomarit ja liittoerotuomarit yleensä viheltävät myös A-junnujen SM-sarjaa. Sitten ovat muut piirierotuomarit.

Näiden erotuomareiden suorituksia sitten seuraa erotuomaritarkkailijat, joilla on myös omat luokituksensa, mutta heistä ja heidän toimistaan voin varmaan kertoa myöhemmin, joskus kymmenen vuoden päästä.

Tulevaisuudessa kerron myös näkemykseni erotuomarivirheistä ja niihin suhtautumisesta omissa peleissäni ja otteluissa joita olen katsomassa.

T: Puusilimä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s