Vuoroin vieraissa

Osa 3

Pelin keskiössä

Terve taas lukijoille.

Taas on oltu sorvin ääressä kentällä tuomaroimassa, mutta tällä kertaa myös pelaajan roolissa ja siitä johtuen ryhdyinkin miettimään erotuomarin ja pelaajan kohtaamisista niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Siispä tarkastelenkin tuota asiaa nyt hieman tarkemmin. Idea tuli tällä kertaa kentällä pelaajana ollessani.

Johdimme peliä sen alkupuolella ja voin sanoa kohdelleeni tuomaria silkkihansikkain. Ottelun toisella puoliajalla jouduimme tappio asemaan ja tottakai tunteet nousivat pintaan. Tilanteissa joissa mielestäni vastustajan pelaaja rikkoi minua tai joukkuekaveriani oli reaktioni aina sponttaani, mutta ääntä kun itsestäni lähtee, niin kommentointini saattoi tulla erittäin hyökkäävän kuuloisesti.

Huomasin erotuomarissa yhden seikan, hän katsoi ilmekään värähtämättä, tai sitten ei reagoinut mitenkään. Tunnistin tuon hetken myös omista vihellyksistäni.  Olen monesti joutunut pidättelemään itseäni sanomasta takaisin pahasti, tai olemaan nauramatta. Tämä tilanne on herkkä, sillä väärät sanat provosoivat pelaajaa ja niiden jälkeen hänellä voi mennä kuppi nurin. Sellaista tilannetta ei voi aina hoitaa keltaisella kortilla, sillä jos pelaaja tuntee kokeneensa vääryyttä hän saattaa kostaa tuomioni seuraavassa tilanteessa. Tottakai kuumentumisen kohteena on vastustajan pelaaja, vaikka hän kostaakin minun reaktioni vuoksi.

Tällaisia tilanteita varten olen joutunut miettimään paljon etukäteen pelaajien tyylejä reagoida. Samalla olen joutunut havainnoimaan tekojeni tuloksia. Saan tätä nykyä pidettyä pelaajat paljon rauhallisempina vähemmillä varotuksilla ja saan jopa tukea tulkinnoilleni. Tilannetta tietenkin helpottaa erittäin paljon se, että olen viheltänyt jo paljon kyseisten pelaajien matseja. Lisäksi en ole enää mikään vasta-alkaja, vaan oman kerhoni vanhimpia aktiivituomareita.

Konkreettisina keinoina olen huomannut rauhallisen esiintymisen ja reilun vastaamisen kysymyksiin. Tällöin pelaaja ei koe tulevansa tyrmätyksi/ohitetuksi, kun hänen asiansa huomioidaan (edellyttäen että ollaan fiksusti, vaikka tunteet olisivatkin pinnassa). Lisäksi omasta mielestäni sponttaanius kuuluu peliin, joten kaikkiin mitä-huutoihin ja mölähdyksiin ei tarvitse kiinnittää huomiota, sillä ne ovat vain pelaajan tunteenpurkausta ja pitää pelaajallekin antaa tilaa. Häntä ei  kannata prässätä heti tiukan tilanteen jälkeen keltasella kortilla, torumisella tai ole hiljaa-huudolla. Uskoakseni pelaaja ei edes kaipaa vastausta jokaiseen mitä siinä nyt oli? -kysymykseen.

Eräs tilanne-esimerkki, mikä itseltäni meni todella vihkoon, tulee vanhoista peleistä mieleen. Pelaaja kysyi kovaan ääneen:

– Eikö siinä nyt ollut mitään?

Olin vastaamatta, sillä luulin hänen huomanneen, että ruuhkatilanteessa oma joukkuetoveri oli törkännyt häntä selkään. Pelaaja jatkoi tilannetta ja jo vähän kauemmas vierekkäin juostuamme hän kysyi hiljaa lähelläni, että:

– Ethän sinä voi olla näkemättä tuommosta, kun vieressä olit.

Ajattelin, että annetaan olla vastaamatta, kun hän jatkaa ihan turhasta. Sitten pelaaja räjähti ja huusi todella kovaan ääneen:

– No v**tu vastaa.

Tästä annoin pelaajalle kortin, koska se ei ollut enää sponttaania ja minun toimintaani oli kohdistettu suora ja hyökkäävä lause. Samalla hetkellä kuitenkin huomasin, että olinpa tullut tehneeksi ison virheen, mutta ei korttiakaan voinut olla enää antamatta. Pelaaja ajautui varoitukseen suoraan minun toimistani, tai toimimattomuudestani, johtuen. Tämän jälkeen olen huomannut, että puhetta pitää olla myös tuomarilta ulospäin, sillä se tuo tuomarin myös lähemmäksi pelaajia.

Pähkäilyjeni lopuksi haluaisin nostaa esiin erään erittäin rohkean erotuomari-blogin Monska on nuija – ja muita totuuksia alasarjoista . Edellisessä päivityksessään hän on ottanut käsittelyyn katsojien suhtautumisen erotuomariin.

Tuomariterveisin:

Sokea muttei mykkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s